Прес-реліз. Round # 1, 2017

6-04-2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Соціально-політичний моніторинг м. Запоріжжя: актуальні проблеми та напрямок змін очима запоріжців. Round # 1»

Компанією MLS group з 28 по 30 березня 2017 року був проведений черговий раунд власного соціально-політичного моніторингу м. Запоріжжя з актуальних питань, що стосуються нашого міста. Збір даних здійснювався методом f2f інтерв’ю жителів Запоріжжя у віці від 18 років. Тип вибірки: стратифікаційна, квотна, випадкова на етапі відбору респондентів. Параметри квотування: стать, вік, район проживання. Всього було опитано 800 осіб. Похибка вибірки: +- 3,3 %.

Ключові позиції:

1. Змін, які відбуваються у м. Запоріжжя за останній рік продовжують оцінюватись населенням переважно як позитивні. Однак, порівнюючи із даними минулого року, цей показник зменшився на 3 %. Третина мешканців Запоріжжя зазначає, що не відчуває значних змін у міському просторі.
  2. Основні позитивні зміни, які відмічають запоріжці, пов’язані з ремонтом доріг (52,9%), прибиранням сміття (26,7%), встановленням дитячих майданчиків (21%), озелененням (16%), а також благоустроєм паркових зон, встановленням лавочок, освітленням.
  3. Серед недоліків у роботі міської влади мешканці виділяють поганий стан доріг (28 %), забрудненість міста, погану екологію (24%), підвищення цін (18%). Актуальними проблемами також залишаються питання будівництва житлових об’єктів, роботи комунальних служб, декомунізація.
  4. Позитивна оцінка діяльності Володимира Буряка на посаді мера міста знизилась на 4,7% у порівнянні із даними за 4 квартал минулого року, проте 60% містян повністю або частково задоволені роботою очільника міста.
  5. Якби вибори у Верховну Раду України проходили у найближчу неділю, то ТОП- 3 найрейтинговіших політичних партій виглядав би наступним чином: «Опозиційний блок» - 16,4 %, партія «За життя» В. Рабіновича – 12%, «Батьківщина» - 6,2%. П’ята частина запоріжців відмічає, що взагалі не пішли б на вибори, а чверть мешканців не змогла визначитись із партією, яку б вони підтримали.
  6. Лідером рейтингу кандидатів на посаду очільника міста залишається Володимир Буряк, за нього готові проголосувати 54,6 % містян. Свої голоси запоріжці також готові віддати за В’ячеслава Богуслаєва – 6,5 %. Рейтинги інших кандидатів коливаються у межах від 0,3 % (Артюшенко І, Книш Т.) до 2% (Сабашук П).
  7. В антирейтингу кандидатів на пост міського голови спостерігається зростання невдоволення постаттю мера міста на рівні 4,1%, в той час як перші дві позиції антипатій є незмінними – Олександр Сін – 29,7%, Сергій Кальцев – 14,1%.
  8. Актуальним питанням, яке хвилює містян, є транспортна реформа, що полягає у заміні громадського транспорту з маршруток на автобуси. 74,5% запоріжців позитивно ставляться до можливості таких змін. Ті, хто не підтримує дану реформу (сумарно їх 18,5%), наголошують на тому, що заміна маршруток вплине на зниження швидкості руху та збільшення тривалості поїздки (62%), на зміну частоти руху громадського транспорту, час очікування на зупинці (21%), а також призведе до того, що поїздки стануть менш комфортними (16)%.
  9. Щодо питань екології, то 60% мешканців не відчувають жодних змін в загальній екологічній ситуації у місті. Майже третина запоріжців відзначають, що екологічна ситуація стала ще гіршою за останній місяць. Основними чинниками, які впливають на погіршення екологічної ситуації є забруднене повітря через викиди заводів – 84%, погіршення стану через велику кількість автомобільних вихлопів – 11%, зниження якості води – 6 %.
  10. Основну відповідальність за систематичні порушення встановлених стандартів забруднення повітря мешканці міста покладають на безвідповідальність власників промислових підприємств – 67,4% та міської влади – 41,9% та неякісну роботу інспекцій, які мають контролювати дотримання цих стандартів – 40%.
  11. Запоріжжя його мешканцями сприймається як місто, де є можливості для отримання освіти, влаштування сімейного життя та організації дозвілля. При цьому у питаннях ведення бізнесу, отримання роботи та професійного розвитку від третини до майже половини містян вбачають наявність обмежень.

Завантажити новину

Прес-реліз. Round # 1, 2017
Прес-реліз. Round # 4, 2016

2016-12-15

Тенденції змін за рік та передсвяткові очікування запоріжців.

Соціально-політичний моніторинг м. Запоріжжя. Червень 2016

2016-06-16

Прес-реліз до публічної презентації результатів моніторингу